Andas under förlossningen

  • Jag vill lära mig att andas!
  • Hur ska jag andas egentligen? undrar gravida på mina kurser.
  • Jag var rädd att vi skulle sitta i en ring och andas tillsammans, säger pappor.
  • Nä, vi behöver inte sitta i ring och vi ska andas precis som vi gör när vi är lugna och mår bra, svarar jag.

Det finns mycket tankar kring andningen under en förlossning och andningen är utan tvekan otroligt viktig! Vi behöver ändå inte göra det mer komplicerat än det faktiskt är. Vi kan andas. Du kan andas. Du gör det till vardags. Du gör det nu.

När vi föder ska vi andas helt lugnt, ljudlöst och som vi vanligtvis gör när vi inte är stressade, oroliga eller rädda. Vi andas som vi gör när vi är lugna och kommer därigenom att få ner kroppens stressystem. 

Om vi gör som kroppen gör när vi känner oss avslappnade kommer vi också att känna oss lugnare. Det är mycket enklare att ändra på våra kroppsliga reaktioner än på våra tankar så det ska vi så klart utnyttja när vi föder barn. Tänk dig till exempel en situation som gör dig rädd. Det kan vara att åka bergochdalbana eller att hålla ett viktigt föredrag eller att se en orm. Det kan gå att “prata sig själv till rätta” – jag vet att det inte är farligt, jag vet att jag inte kommer dö, eller vad vi nu säger till oss själva. Stor chans är dock att det inte händer så mycket, ibland blandas också de tankarna med de tankar som är rädda. Vi fortsätter att vara lika rädda. Men när jag istället börjar fokusera på att göra min andning ljudlös, då vi aktiverar vårt lugn- och rosystem i kroppen, ja då klingar rädslan så sakteliga av och tankarna blir ofta mer enkla att hantera på vägen.

Ibland jämförs en förlossning med ett maratonlopp. Jag kan förstå liknelsen med en uthållighetssport. Vi ska dock inte glömma bort att under förlossningen är det bara livmodern som behöver jobba och vi behöver inte syresätta för att springa. Vår vanliga andning ger oss fullt tillräckligt med luft.

Det här med att inte behöva andas på något speciellt sätt eller lära sig någon ny typ av andning upplever de flesta par jag pratar med som något positivt. Vi behöver kanske bli påminda om att andas mjukt och ljudlöst under förlossningen om vi börjar forcera andningen och kanske dra in för mycket luft,eller håller andan, men vi ska inte göra något “ovanligt”. I det läget är det bra om stödpersonen är nära och har hört förändringen i andningen tidigt, då det är lättast att göra den lugn igen. 

Det här är något som det visserligen går att läsa sig till men inget slår att ni som ska vara med på förlossningen övar på det här tillsammans! Ta er den tiden, uppmanar jag er. Öva hemma, gå en profylaxkurs, testa med er doula! Inget slår att faktiskt ha testat på tekniken innan och också hur stödpersonen ska stötta den födande.

Det kan givetvis gå bra att andas på andra sätt under förlossningen. Kanske har du gått på yoga och lärt dig någon speciell andning där. Allt som funkar och är hjälpsamt är bra! Om den andningen inte skulle fungera när du är i smärta eller om du tröttnar på den efter några timmar kan du alltid komma tillbaka till en ljudlös och “vanlig” andning. Den finns alltid att ta till.

I mina gravidavslappningar på youtube (tex den här)kan du öva på att hålla kroppen tung och andningen mjuk om du som gravid vill öva själv. Det är aldrig negativt att öva avslappning inför förlossningen.

Brukar du i huvudtaget fundera på din andning?

Föda i trygghet

I den här bloggen skriver jag mycket om trygghet och hur viktigt det är att vi är trygga när vi föder barn och vad vi kan göra för att bli och vara mer trygga. Varför sådant tjat om detta? Ett enkelt svar skulle vara att alla jämt mår bra av att känna sig trygga och vi så klart vill må så bra som möjligt när vi föder barn också!

Utan att gå in på allt för mycket detaljer behöver vi prata om vårt viktigaste värkstimulerande hormon oxytocin. Det brukar ibland också kallas kärlekshormonet eller lugn- och rohormonet. Oxytocinet frisätts av snäll beröring, lätt och skön massage, förspel och när vi är lugna och känner oss trygga, när vi är med dem vi älskar, när vi ammar. Du kanske har hört talas om värkstimulerande dropp som sätter extra fart på värkarna? Det droppet innehåller syntetiskt oxytocin, alltså det som din kropp naturligt producerar när du är lugn och mår bra. 

När vi är lugna och harmoniska upplever vi heller inte utmanande saker som lika jobbiga som när vi är stressade och oroliga. Tänk dig bara själv hur du hanterar att det blir punka på bilen den dagen när du redan är stressad för att du försovit dig, inte hunnit äta frukost, bråkat med din partner och nu är för sen till ett viktigt möte. Jämför det med hur du hanterar punkan dagen då du är ledig, inte har bråttom någonstans, har ätit en god brunch med dina bästa vänner och solen skiner när du kliver ur bilen. Jag skulle i alla fall inte hantera punkan på samma sätt i de olika scenarierna. 

Hur vi upplever olika situationer beror till väldigt stor del på vilka omständigheter vi är i. Kan vi skapa en trygg miljö kring oss när vi föder kommer upplevelsen bli långt bättre än om vi är stressade och rädda och då inte får det stöd vi behöver. När vi är avslappnade och lugna gör våra förlossningsvärkar heller inte lika ont som om vi är oroliga och spänner oss. När vi inte känner oss trygga spänner vi oss eftersom kroppen kopplat på vårt stressystem (sympatiska nervsystemet), det som brukar kallas “fly or fight-systemet” och har gjort sig redo för att kunna fly om det blir värre. Kroppen kommer då motarbeta förlossningen eftersom vi är skapta för att föda där vi är säkra, för vår överlevnads skull. 

Vadå för vår överlevnad? Jo, tänk för 125 000 år sedan när vi människor började vandra på jorden. Det var nog en rätt farlig tid. Jag kan se framför mig hur en kvinna går över ett fält för att leta mat, hon börjar få förlossningsvärkar och hon fortsätter med sitt arbete ett tag till innan hon tar sig tillbaka till sin grotta. Hon är lugn och oxytocinet (vårt värkstimulerande hormon som frisätts av lugn och trygghet) flödar. Men så dyker det upp en sabeltandad tiger! Det är då en jättedålig idé att föda precis där eftersom både hon och barnet kommer bli uppätet. Vad som händer då är att “fly och fight-systemet” sätter igång och kapar tillförseln av oxytocin vilket gör att förlossningen stannar upp tills hon har satt sig i säkerhet igen och förlossningen kan fortsätta. Himla smart uttänkt det här! Vi ska föda när vi är trygga för att försäkra oss om att vårt barn ska överleva.


Men nu då? När det inte finns några sabeltandade tigrar i sjukhuskorridorerna och det är säkrare att föda än någonsin. Ja, vår hjärna funkar på samma sätt som kvinnorna för 125000 år sedan men det är annat vi är rädda för. Vi är rädda för smärta, att tappa kontrollen, att bli övergivna, för sjukhusmiljön etcetera. Det är olika för olika födande vad en oroar sig för men gemensamt för oss, alla kvinnor kring hela jorden och genom alla tider, är att vi föder bäst i lugn och ro, med trygghet och mod.

Vårt viktigaste arbete inför förlossningen blir alltså att ta reda på vad som kan skapa rädsla och stress hos oss och göra vad vi kan för skapa trygghet!

Vad behöver du för att känna dig trygg?

Gravidmeditation – här är jag!

Under en graviditet kan det i mellanåt kännas som att kroppen slutar vara ens egen. Någon annan växer där inne, folk har åsikter om storleken på ens mage och på vad du äter eller inte äter kanske. Du blir patient när du går till mödravården och även om de är hur mysiga som helst ska det tas prover och vägas och göras saker med dig.

Även i detta är det viktigt att veta att vi är oss själva och att vi har rätt till vår egen kropp. Ingen annan har rätt att ta på dig utan ditt samtycke. Och vad är det egentligen du önskar just nu? Inte utifrån att du är gravid utan om du verkligen känner efter, vad vill just DU ha just nu?

Här kan du hitta förslag på positioner att vara i under meditationen.

Den här avslappningen kan du göra i början eller slutet av ett yogapass eller träning du gör. Eller så tar du bara 5 minuter för dig själv när som det känns bra.

Kort meditation för dig med bebis

Som nybliven mamma kan det vara svårt att få tid till eller ta sig tid till sig själv och för att ta hand om sig själv.

Men som de säger på flygplanet – Sätt på dig själv syrgasmasken innan du hjälper andra.

Med det här vill jag säga.

Det är en kärleksförklaring att ta hand om sig själv

Ta hand om dig själv så att du orkar ta hand om andra. Om vi inte fyller på oss själva med energi har vi tillslut inget att ge. Så, att ge sig själv det vi behöver är alltså en kärlekshandling till de vi vill ta hand om, vara med och tycker om. Win Win!

You can´t pour from an empty cup. Fyll på dig själv för att kunna ge till andra.

Jag har gjort en kort meditation till dig som är småbarnsförälder. Kanske är du själv hela dagarna med ett litet barn eller kanske med flera barn. Därför har jag gjort denna bara 5 minuter lång så att det om möjligt går att få in den någon gång under dagen.

Vilopositioner för dig som är gravid

Som gravid med växande mage och kropp som ibland kan kännas obekväm och ovan är det viktigt att hitta sköna och bra ställningar att kunna vila och sova i.

Som gravid avråds man från att sova på rygg under senare delen av graviditeten men att vila på rygg under dagen går bra så länge det känns bekvämt för dig. Om det på något sätt inte känns bra ska du inte ligga kvar. Det gäller alla positioner så klart och övningar i yogan.

Vila på rygg med benen över kuddar

Om du till exempel gör någon av mina avslappningar för gravida som finns på youtube kan du ligga på rygg med benen över kuddar, filtar och annat du har hemma, om det känns bra. Det brukar vara skönt för ländryggen som får bra avlastning på det sättet. Du kan också lägga upp benen i 90grader över en pall eller stol.

viloposition
ett skönt sätt att vila som avlastar ländryggen

Vila på sida med kuddar mellan benen

Många gravida får rådet att ha en kudde mellan knäna när de sover för att det ska bli bekvämare. Jag råder dig att ha en kudde även mellan fötterna så att ditt bäcken förblir mer parallellt, som du ser på bilden. Ett bolster, en sån här avlång yogakudde, är så klart lätt att använda men inte säkert du har hemma. Två kuddar kan också fungera eller om du köper en lång amningskudde redan under graviditeten kan den fungera bra. På bilden har jag också en kudde framför bröstet som min arm vilar på för en ännu mer avslappnad position.

vila med kudde mellan benen
Vila med kudde mellan benen

Efter att ha gått utbildning i Spinning babies har min förståelse för hur vi rör oss, sitter och ligger före och under graviditeten påverkar vårt bäcken vilket i sin tur kan komma att påverka hur barnet föds, ökat. Genom att ligga med en kudde mellan både fötter och knän, med benen mer parallellt, kan vi på ett enkel sätt ge oss själva bättre förutsättningar. Bra position kan minska smärta under graviditeten och hjälpa barnet att komma i en bra position i bäckenet inför födseln vilket underlättar framfödandet då det blir lättare för barnet att träna ner i bäckenet. (mycket snabbt och förenkelt förklarat).

Benet på kudde framför kroppen

Ett annat sätt att ligga på sida och fortfarande ha en bra position för bäckenet är att lägga kudde framför kroppen och lägga upp benet där. Kan verkligen vara mycket skönt.

vilopostion gravid
Att vila eller sova med benet framför kroppen kan vara mycket skönt för dig som är gravid.

Om du gör någon av de senare ställningarna kan det också vara skönt med en stabil kudde bakom ryggen för att verkligen kunna slappna av.

Sov gott!

Kanske den tuffaste fasen av förlossningen

– nu orkar jag inte mer! – jag vill gå hem!
Det finns en fas i de flesta förlossningsförlopp då något nytt händer, då det känns överväldigande och kanske För Stort.

Det är då vi som stödpersoner inte ska bli rädda och backa. Det är då vi som partner, stödperson och/eller doula tvärt om behöver vara nära, stötta, vara den trygga hamnen, försäkra att vi är kvar att den födande inte är ensam.

Men hur är man denna trygga hamn utan att själv tappa fotfästet? Att vara ett aktivt stöd för en födande kräver förberedelser precis som för den som ska föda.

Till dig som ska var stöd under förlossningen

Så hur kan vi som stödperson förbereda oss för den här intensiva fasen i födandet?

För det första ska vi komma ihåg att vi är viktiga! Du som är känslomässigt närmast den som föder kan aldrig ersättas. Att du är där, att du är kvar och att du står vid hennes sida oavsett vad som händer påverkar både förlossningsförloppet, användning av medicinsk smärtlindring, hur lång tid det tar och framförallt förlossningsupplevelsen!

När vi har förstått hur viktiga vi är kan vi börja fundera på vad vi behöver för att kunna vara det allra bästa stödet för vår födande kvinna.

Vi tänker att vi tagit oss igenom den första fasen av förlossningen. I den bästa av världar har vi varit hemma och tagit det lugnt. Vi har ätit och druckit, myst och skapat trygghet runt oss. Det kan vara lite nervöst och spännande att man på riktigt börjar förstå att man ska få möte sitt barn.

Vi tar oss in i den aktiva fasen med förväntan och spänning. Det kan också vara lite läskigt när värkarna tilltar i styrka och blir längre och kommer ofta. De flesta tar sig in till sjukhuset och känner sig förhoppningsvis trygga där med fin personal och ett rum att boa in sig i.

I slutet av den aktiva fasen av förlossningen då livmodermunnen ska öppna sig för att barnet ska kunna födas fram brukar det blir väldigt intensivt. Du kan märka på den födande att hon inte längre är ”bekväm”, att det är något nytt som händer. Du kan märka att hon börjar låta annorlunda. Det kan också vara så att om den födande tidigare mellan värkarna har kunnat skämta och prata är hon nu mer innesluten i sig själv och behöver fokusera även i vilan. Det är här hon kanske stirrar dig i ögonen och säger – Det här var en dålig idé!

Det är här hon kanske säger – Jag orkar inte mer. Ge mig en epidural! Jag vill inte längre. Ta bara ut ungen! Av min erfarenhet som doula och när jag hört hundratals förlossningsberättelser är det mer en begäran om bekräftelse som hon behöver. Det kan givetvis vara så att medicinsk smärtlindring är på sin plats om hon önskar och framförallt behöver hon höra hur otroligt väl hon arbetar. Hur stark hon är och vad fantastisk hon och hennes kropp är! Hon behöver få höra att vi kan se på henne att det är tufft och att hon är ännu tuffare! Hon behöver få veta att vi är vid hennes sida och aldrig kommer lämna henne. Hon behöver få höra att hon inte är ensam och att vi gör det ihop. Och hon behöver vår fysiska närhet!

Fysisk och mental närhet gäller oavsett medicinsk smärtlindring eller ej vilket är viktigt att komma ihåg. Smärtlindring är aldrig istället för stöd utan det kompletterar närvaro av stödpersoner och emotionell support.

Och apropå medicinsk smärtlindrig så är det ganska många gånger jag som doula varit med om att det i detta läge förberetts för någon form av medicins smärtlindring vilket sedan aldrig hunnits med då kvinnan och alla stödpersoner intensivt jobbat på och snart har den här fasen övergått i krystfasen vilket är något annat. Med andra behov.

När du som partner är beredd på att det här vanligtvis händer kan du vara förberedd. Då är det lättare att behålla sitt lugn. Du vet att du är viktigare än någonsin och att du ska våga stanna kvar. Du är viktig! Hon behöver dig! Visa att ni gör det här ihop.

Som stöd till en som föder, vad behöver du veta och öva på innan? Gå en profylaxkurs, läsa på, öva med din partner. Vad kan du göra för att vara ett så bra stöd som möjligt? Vad kan du göra för att känna och vara delaktig under förlossningen?

Så vad behöver du som stöd för att kunna vara den trygga hamnen till den födande? vem kan ge Dig det stöd och trygghet du behöver för att kunna sprida det vidare till din partner?

Gravidyoga och mammababyyoga

På torsdag den 27:e februari börjar en ny kurs i mammababyyoga och gravidyoga i centrala Enköping.

Jag tycker att yogan är ett fantastiskt verktyg att lära känna sin gravida kropp och med hjälp av specifika övningar få kroppsmedvetenhet och på ett skonsamt sätt stärka den. Vad det också ger är närvaro, möjlighet att få vara gravid, att känna in kroppen och koppla ihop den med oss själva. Det är ju alltid bra men under graviditeten och under tiden med små barn är det extra viktigt. Yogan är i allra högsta grad även förlossningsförberedande och som profylaxinstruktör förstår jag vilket komplement detta är.

Varmt välkommen!

Du kan anmäla dig här till kursen 27/2 (uppehåll för påsklov)

och till kursen med start 16/4 här. (uppehåll för valborg och Kristihimmelsfärd)

Att tro på att kroppen kan föda

Tillit.

Som doula är tron på att kroppen i grund och botten kan föda och tillit till att den födande och hennes kropp vet vad den ska göra, ett av mina viktigaste verktyg. Jag erbjuder tro, hopp och tillit till den födande och hennes eventuella partner. Tro, hopp och en viss sorts speciell doulakärlek 🙂

Vi har medicinsk expertis och det är säkert att föda i Sverige idag. Det som kan saknas är den emotionella stödet, kontinuiteten och peppen, tilliten och tron på den födande. Eller möjligheten för vården att ge den. Som doula är jag inte expert på att läsa CTG-kurvor men jag kan det andra. Som en mamma sa

– jag kände mig jättetrygg med personalen på sjukhuset men jag hade inte tid att skapa någon kontakt med dem. Jag är så glad att du, som jag kände, var där.

Förra veckans fantastiska födsel jag var med på var ett så bra exempel på detta. Mamman, pappan och jag var alla medvetna om att man inte kan veta hur en förlossning blir. Med ett kejsarsnitt i bagaget fanns dock en stark önskan om att få födda vaginalt denna gång och tillsammans förberedde vi på de sätt vi kunde. (Vi planerade, träffades, hade Föda Utan Rädsla-kurs, gick igenom spinning babies-övningar med mera.) Efter förlossningen, som blev så fantastisk som föräldrarna önskat, framkom vad som antagligen varit viktigast i mitt stöd både före och under förlossningen, det föräldrarna kom tillbaka till flera gånger:

-Tack för din tilltro på kroppen och födandet! Det behövs idag!

Sphincters law – våra blyga muskler

Efter att jag själv fött barn händer det visserligen oftare att jag går på toa med öppen dörr men visst är det räknat på ena handens fingrar vilka jag kan tänka mig att kissa och framförallt bajsa inför.

Det är något med våra ringmuskler, sfinktrar, muskler som oftast är slutna tills att något ska passera. Här har vi bland annat läpparna, ändtarmen och livmoderhalsen. Det är oftast muskler, platser på kroppen som vi är extra måna och rädda om. Det är muskler som kräver ett varmt välkomnande eller ett tillåtande från oss själva för att det ska bli bra.

Vi har kanske svårt att gå på toaletten om vi inte känner oss bekväma. Vi bajsar inte gärna inför främlingar, om vi är stressade eller på ett öppet fält där vi känner oss otrygga. De flesta känner stort obehag för att få någon intryckt i munnen. Se bara det lilla barnet framför dig som kniper ihop sina läppar när det inte längre vill äta. Sex med någon form av penetration behöver ett varmt välkomnande av slidans ringmuskler för att det ska bli bra.

Blyg muskel

Den amerikanske barnmorskan Ina May Gaskin har myntat begreppet ”sphincters law” och brukar säga att sfinktrarna är blyga muskler och det ligger mycket sanning i det om vi tänker på det ovan. Men nu ska det födas barn och helt plötsligt ska en ringmuskel som sällan öppnat sig göra det inför främmande människor på en främmande plats!

Jag tänker att vi kan behöva ha lite överseende med våra ringmuskler. Att förlossningen till exempel stannar av lite när man kommer in till förlossningen är inte ovanligt. Vårt förlossningshormon oxytocin är i behov av att vi känner oss trygga och livmodern kanske känner sig blyg inför en ny situation. Den tänker minsann inte öppna sig för vem som helst och innan den vet att det är säkert. Smart! Vi ska ju inte föda barn där det är farligt, eller hur? Det är ju ett finurligt varningssystem det här.

Öka tryggheten för den blyga muskeln

De flesta föder idag på sjukhus och måste ändå förhålla sig till förflyttning och nya människor och de flesta känner ändå trygghet på sjukhus med fantastiska barnmorskor som har koll om något skulle gå tokigt under födandet. Det kan ändå hända att vi känner oss obekväma och blottade. Vi kan öka tryggheten kring oss och lyssna in vår kropp om den säger ja, eller nej. – Välkommen, eller backa! Vi kan öka känslan av trygghet genom att göra förlossningsrummet mysigare. Vi kan se till att vi har människor omkring oss som vi redan känner, tycker om och känner oss trygga med. Vi kan kolla av att vi tycker om personalen som ska bistå oss när vi föder. Det är okey att byta ut personal som inte känns ”ja, välkommen”.

Släppa taget på toaletten

På våra kurser brukar vi prata om att toaletten är en riktigt bra förlossningsställning. Det kanske låter konstigt men har flera orsaker. För det första är det en fysiologisk bra position som är upprätt som tar hjälp av tyngdlagen. För det andra brukar det under förlossningen vara bra att röra på sig och det gör du när du tar dig till och från toaletten. Sist men inte minst är vi vana att släppa taget, att släppa ifrån oss när vi sitter på toaletten. Det är invant, en betingning, att när vi sätter oss på en toalettstol så slappnar vi av och det är en öppning som ska ske. Som doula har jag sett att toalettbesök har gett fantastiska resultat i form av att födande som stannat upp lite kommit igång ordentligt. Av egen erfarenhet minns jag från min andra förlossning hur intensiva värkarna blev på toaletten att jag knappt klarade av att vara kvar. Något händer när kroppens ringmuskler känner sig ”hemma”, trygga och kan slappna av.

Kanske kan det hjälpa tanken att fundera på vad dina ringmuskler behöver för att komma över sin blyghet? Det kommer hjälpa dig att föda.

förlossningsställningar
Att ta värkar på toaletten kan vara en bra idé. Artwork: spiritysol.com

Våra ringmuskler hänger ihop

En annan intressant sak är att våra ringmuskler är sammankopplade. Om du gör en knipövning med bäckenbottenmuskulaturen kan du notera vad som händer med munnen. Kan du känna att läpparna spänns?

Detta kan du dra lärdom av och utnyttja när du föder barn. En avspänd käke och mjuka läppar kommer alltså underlätta framfödandet av ditt barn. Det är ju rätt häftigt, eller hur!? Vilket otrolig kropp!

Göra förlossningsrummet mysigare

Jag har skrivit tidigare om hur viktigt det är för oss när vi föder att vi är i en omgivning där vi trivs. De flesta av oss föder på sjukhus och i ärlighetens namn är det flesta förlossningssalar inte så värst mysiga.

Det finns undantag på avdelningar där miljön är mer hemlik med färg på väggarna, soffa, litet bord och allmänt mer mysiga men det är tyvärr inte standard.

Av erfarenhet vet vi att kvinnor som känner ”här föder jag barn” i motsats till ”här blir jag förlöst” har en mer positiv förlossningsupplevelse. För att skapa den känslan kan att själv dekorera rummet där man kommer att föda vara av stor vikt. Även på ett sjukhus går det att påverka hur miljön ser ut.

Så här skriver @mamastarkfromsweden till mig på Instagram ”Alltså ju mer jag pimpar rummet desto mer blir dom ”Mina” och det blir mer uppenbart att jag bestämmer”.

Jag har också fått äran att dela några av hennes bilder med er. Tack!

@mamastarkfromsweden på Instagram visar hur hon pimpat sitt rum med bland annat kläder till bäbisen och ett meddelande till personalen. Och godis som tack till de som jobbar med henne <3

Ljus

Det första jag gör när jag som doula kommer in på ett förlossningsrum är ofta att dra ner persienner och släcka lamporna. I min doula-väska finns fullt av elektriska värmeljus och ljusslingor. De gör verkligen skillnad!

När jag frågade på Instagram och Facebook vad ni har för erfarenhet av att göra förlossningsrummet mysigare svarades också att mitt tips att ta med ljusslingor gjorde stor skillnad. Jag har mycket svårt att föreställa mig någon som vill föda i skenet av lysrör men när man kommer in på ett rum och allt är tänt är det inte alltid så självklart att släcka ner. Man är på ett sjukhus och tänker kanske att det behöver vara så. Men dämpad belysning triggar vårt lugn- och rosystem som också gör att vårt värkstimulerande hormon oxytoxin sätts igång!

ljus förlossningen
Foto: @mamastarkfromsweden

Personer

Självklart spelar det roll vilka vi väljer att ha med oss när vi föder. Vem kan egentligen göra rummet mysigare än en eller flera personer som du tycker om och som du vet kommer stötta dig vad som än händer. Om att vara stödperson kan du läsa om här och vad en doula kan göra, kan du läsa här.

Möbler

När vi kommer till en förlossningssal är ofta det första vi möts av en säng. Vad gör man i sängar? Man går och lägger sig där. Inte konstigt att det är där, liggandes på rygg som vi ofta hamnar. Vi vet dock att konstant sängliggande varken är bra för förlossningsförloppet eller för vår känsla av kontroll och egenbestämmande. Det kan kännas som att sängen är en trygg plats men den kan också bli ett slags fängelse.

Är det möjligt att flytta på sängen lite så att den inte är det mest centrala i rummet? Om det inte går, är det möjligt att göra någon annan möbel mer inbjudande? De flesta rum har till exempel en förlossnings/pilatesboll som man både kan sitta på eller luta sig över. Ta fram den. Finns det madrass att ta in så att det uppmuntrar att vara på golvet?

foto: Eva Grape Ersson. Dämpad belysning och paret har gjort i ordning en boll med en sjal över för att slippa plast mot kinden och har en yogamatta på golvet.

Ett sätt att ta sig an ett rum och göra det till ”sitt” är att känna sig fri att röra sig i det. Försöka hitta sätt att använda rummet på som gör att du känner att du har möjlighet att påverka hur du rör dig, vad du gör och på ditt sätt. Det är ännu en anledning att vara aktiv under förlossningen. Vi känner oss mer i kontroll, starkare och mår bättre.

Skärmar

Våra ögon dras till skärmar. Och speciellt om det händer något på dem. Men är du expert på att läsa CTG-kurvor? Nej, inte jag heller. För mig är att hålla koll på hur den födande mår, ser ut, beter sig mycket viktigare än hur det ser ut på skärmen. För dig som föder är det mycket viktigare att känna in hur det känns i dig än vad CTG-kurvan säger. Lämna kurvor och hjärtljud till den medicinska expertisen och fokusera på det du kan påverka, är mitt tips. Vrid gärna bort skärmarna om det är möjligt så din blick inte dras dit. Eller vänd bort dig själv om det inte går. Eventuella ljud från maskiner går oftas också att stänga av.

Dekoration

Något vackert att vila ögonen på, något du kopplar ihop med trygghet eller något du ser som får dig att få nya krafter när du vacklar? Har du något speciellt citat som kan motivera dig eller som gör att du kommer ihåg syftet med att du är där du är? Det är aldrig fel att ta hjälp av alla våra sinnen.

Någon sätter fram bäbisen första kläder, en annan ett fotografi på när blivande storasyskonet föddes. Någon tar med en blombukett och en annan sätter upp motiverande citat på väggen. Vad kan vara bra för just dig?

Kanske en påminnelse om Föda Utan Rädslas verktyg?

Ljud

Som jag skrev ovan kan det finnas maskiner i rummet som låter och stressar men de går oftast att stänga av ljudet på.

Att ta med egen musik tipsas det ibland om och det är en jättebra idé. Sen kanske det inte alls blir som du tänkt dig innan. Den som ville ha hög musik födde i tystnad och den som önskade avslappningsmusik födde till hårdrock.

Ljud kan verkligen sätta stämningen i ett rum så varför inte testa. Det kan göra att rummet känns mer ombonat och som just ditt för ett tag.

Har du tränat avslappning eller yoga under graviditeten till en viss musik kan det hjälpa en att komma ner i varv under förlossningen. Behöver du få lite energi att röra på dig kan låtar med lite mer tempo hjälpa. Testa dig fram. Ibland kan musik, ibland längre fram i förlossningsförloppet, göra att man tappar fokus från värkarbetet och då är det inte längre hjälpsamt. Var öppet för vad som fungerar.

Övrigt

Det kan vara de små sakerna som gör skillnad. Vad tror du kan göra något för just dig? En egen kudde som du känner igen med din egen doft. Eller är det ha sina egna kläder eller inga kläder alls? Vill du äta din egen chokladpudding eller dina favoritkex? Känn in och känn efter.

Under några (eller fler) timmar kommer det här rummet vara ditt och något helt fantastiskt häpnadsväckande otroligt kommer att ske. Det ska komma ett barn till världen. Det här rummet är under den tiden Hela världen – allt som betyder något.

Visst är det någons arbetsplats och visst behöver datorer och olika maskiner finnas där men med ganska lätta medel kan vi ändå göra det här rummet lite mer mysigt, lite mer inbjudande att föda i och lite mer ditt för ett tag.

– Känn dig som hemma brukar man säga när man bjuder hem någon till sig. Jag uppmanar dig att känna dig som hemma i ditt förlossningsrum!

Hur gjorde du?

Ge gärna tips och berätta hur du gjorde för att förlossningsrummet skulle kännas mer hemtrevligt/mysigt/stärkande att föda i.