Att lyssna på förlossningshistorier?

Tyvärr är det vanligt att som gravid, bli bemött med hemska historier om förlossningar. Det är inte så konstigt att man kan bli lite rädd, orolig och förlora tron på att kroppen kommer klara en förlossning om det man matas med är motsatsen.

Det är inte okey att berätta sådana historier för dig! Du behöver inte lyssna på dem för att vara artig. Nu handlar det om dig och du behöver inte höra det där.

Men som Ina May Gaskin skriver i sin bok “Guide to Childbirth”

“The best way I know to counter the effects of frightening stories is to hear or read empowering ones”.

För det är faktiskt så att många kvinnor upplever sina förlossningar som fantastiska och stärkande, något som ger dem känslan av att klara allt efter det här. 

One of the best-kept secrets in North American culture is that birth can be ecstatic and streghtening. Ecstatic birth gives inner power and wisdom to the woman who experiences it.

/Ina May’s guide to childbirth

Innan jag fick mitt första barn var jag så klart nervös och lite rädd för det här okända och nya jag skulle ställas inför men jag var också väldigt nyfiken. Jag och min man förberedde oss genom att läsa böcker och gå profylaxkurs men jag tror att det som faktiskt påverkade mig mest positivt var att jag ramlade över trailern för filmen “oragasmic birth”. Trots den för mig inte så tilltalande amerikanske trailern var det helt klart en tilltalande tanke.

Jag har senare sett hela filmen men de få minuter jag fick tillgång till då, innan min första förlossning påverkade min bild av vad en förlossning kan vara totalt! Jag fick en helt annan bild än de jag hört i fikarum och sett i teveserier. Och jag valde att fokusera på den här, för mig nya, bilden av vad en förlossning kunde vara. För mig gjorde det all skillnad.

Jag brukar rekommendera de par jag är doula åt att tillsammans titta på stärkande förlossningsfilmer på youtube och prata om vad de ser. För många är det en total tanke-vändare. Att föda barn blir något annat än de förlossningar vi vant oss vid på film med sterila rum och kvinnor som föder skrikande, liggandes på rygg och utan närvarande stöd. Våra hjärnor är fantastiska men det är svårt att förstå något som vi aldrig varit i närheten av. Hur ska vi kunna förstå och förbereda oss för att en födsel kan vara fin, lugn, tuff och utmanande men stärkande och häftig när vi bara får se en slags förlossningar i media?

The birth of Sloane är det många som uppskattar att se. Även om det är en hemförlossning är det inte det viktigaste i filmen. Vi får se en kvinna som med bra uppbackning och stöd föder i ett lugn. Hon låter och hon vaggar och man kan förstå att det är hårt arbete att föda samtidigt som det är något mäktigt. Samma lugn, kraft och känsla går att få utan pool och på ett sjukhus.

Jag tänker att det här verkligen rör sig om skillnaden att ”bli förlöst” eller ”att föda”.

https://youtu.be/_kJf_FZFYN4


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *