Doula

Ett stöd för den födande och hennes partner

DET ÄR DIN FÖRLOSSNING

En doula är en kvinna som är tränad att ge stöd och information före, under och efter förlossningen.

Jag är utbildad Föda Utan Rädsla (FUR)-doula och använder mig av verktygen i FUR när jag ”doular”. Jag är också utbildad i Spinning babies/aktiv baby som är enkla övningar för att balansera bäckenet.

Min huvuduppgift ser jag som att skydda förlossningsupplevelsen för dig som födande och din eventuella partner. Jag vill stötta er att få fram era resurser för en så stärkande och positiv upplevelse som möjligt. 

Jag tar inte över partnerns roll utan finns som stöd för er båda och vi utgår från era individuella behov och önskningar. Det kan innebära att jag finns nära nära med massage och min röst, att jag ger förslag på ställningar och sätt att underlätta, att jag avlastar partner som behöver vila, äta, ta en paus, att jag backar när det behövs eller helt enkelt vad som kan göra förlossningen till en bättre upplevelse. Nummer ett är att jag har fokus på dig/er! 

Som doula har jag inget medicinskt ansvar utan fokuserar på att bidra med kontinuerligt emotionellt och fysiskt stöd, trygghet och att ta fram era egna resurser och krafter.

Jag tar uppdrag i Uppsala, Enköping, Västerås och runt omkring.

par som föder i trygghet med doula

Hur går det till?

Ett doulauppdrag innebär att vi träffas 1 gång helt förutsättningslös på till exempel ett café eller hemma hos er eller mig. Ni har sedan en vecka på er att bestämma er för om ni vill anlita mig. Under den tiden bokar jag inget annat uppdrag under ”er” tid.

Sedan träffas vi 2 gånger före förlossningen för att gå igenom era specifika önskemål och vad ni vill ha för stöd från mig och för att vi ska lära känna varandra.

När förlossningen är i aktiv fas möter jag upp er hemma eller på förlossningen och är sedan med tills ni fått möta er bäbis, moderkakan har kommit och allt känns lugnt och klart.

Vi möts sedan någon vecka efter förlossningen för att följa upp hur det var, om ni har några funderingar och om ni har tankar kring den första tiden som förälder.

Kostnad för ett doulauppdrag är 13500kr (inkl moms)

då ingår församtal, jour från 2 veckor före bf, resor, förlossning och eftersamtal.

Hör gärna av dig till mig om du vill veta mer eller prata om hur jag skulle kunna stötta dig/er.

eva.grape.ersson@gmail.com 0707 22 62 82

Doulaeffekten

Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

En doula minskar:

– Antalet kejsarsnitt

– Förlossningens längd

– Behovet av medicinsk smärtlindring

– Önskemål om ryggbedövning

Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.

”The Doula Book”, M H Klaus, J H Kennell & P H Klaus, 2003

Länk till studie: ”Continous support for women during childbirth” 2012.