Doula

För närvarande är jag fullbokad och kan inte ta några nya uppdrag.

Titta gärna på sidan med våra Föda Med Stöd-doulor om någon kan passa dig. De hittar du här.

Ett stöd för den födande och partner

DET ÄR DIN FÖRLOSSNING

En doula är en kvinna som är tränad att ge stöd och information före, under och efter förlossningen. Du kan läsa mer om min bakgrund här.

Min huvuduppgift som doula ser jag som att skydda förlossningsupplevelsen för dig som födande och din eventuella partner. Jag vill stötta er att få fram era egna resurser för en så stärkande och positiv upplevelse som möjligt. 

Jag tar inte över partnerns roll utan finns som stöd för er båda och vi utgår från era individuella behov och önskningar. Det kan innebära att jag finns fysiskt nära med massage och min röst, att jag ger förslag på ställningar och sätt att underlätta, att jag avlastar partner som behöver vila, äta, ta en paus, att jag backar när det behövs eller helt enkelt vad som kan göra förlossningen till en bättre upplevelse. Min första prioritering är att jag har fokus på dig/er! 

Som doula har jag inget medicinskt ansvar utan fokuserar på att bidra med kontinuerligt emotionellt och fysiskt stöd, trygghet och att ta fram era resurser och krafter.

Jag tar uppdrag i Uppsala, Enköping, Västerås och runt omkring.

par som föder i trygghet med doula

Hur går det till?

Ett doulauppdrag innebär att vi träffas 1 gång helt förutsättningslös på till exempel ett café eller hemma hos er eller mig. Ni har sedan en vecka på er att bestämma er för om ni vill anlita mig. Under den tiden bokar jag inget annat uppdrag under ”er” tid.

Sedan träffas vi 2 gånger före förlossningen för att gå igenom era specifika önskemål och vad ni vill ha för stöd från mig och för att vi ska lära känna varandra.

När förlossningen startat, och ni känner behov av mitt stöd, möter jag upp er hemma eller på förlossningen och är sedan med tills ni fått möta er bäbis, moderkakan har kommit och allt känns lugnt och klart.

Vi möts sedan någon vecka efter förlossningen för att följa upp hur det var, om ni har några funderingar och om ni har tankar kring den första tiden som förälder.

Kostnad för ett doulauppdrag är 14000kr (inkl. moms 25%)

I mitt uppdrag ingår församtal, jour från 2 veckor före beräknat förlossningsdatum, resor, backupdoula, förlossning och eftersamtal.

Hör gärna av dig till mig om du vill veta mer eller prata om hur jag skulle kunna stötta dig/er.

eva.grape.ersson@gmail.com 0707 22 62 82

Doulaeffekten

Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

En doula minskar:

– Antalet kejsarsnitt

– Förlossningens längd

– Behovet av medicinsk smärtlindring

– Önskemål om ryggbedövning

Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.

”The Doula Book”, M H Klaus, J H Kennell & P H Klaus, 2003

Länk till studie: ”Continous support for women during childbirth” 2012.