Andas under förlossningen

  • Jag vill lära mig att andas!
  • Hur ska jag andas egentligen? undrar gravida på mina kurser.
  • Jag var rädd att vi skulle sitta i en ring och andas tillsammans, säger pappor.
  • Nä, vi behöver inte sitta i ring och vi ska andas precis som vi gör när vi är lugna och mår bra, svarar jag.

Det finns mycket tankar kring andningen under en förlossning och andningen är utan tvekan otroligt viktig! Vi behöver ändå inte göra det mer komplicerat än det faktiskt är. Vi kan andas. Du kan andas. Du gör det till vardags. Du gör det nu.

När vi föder ska vi andas helt lugnt, ljudlöst och som vi vanligtvis gör när vi inte är stressade, oroliga eller rädda. Vi andas som vi gör när vi är lugna och kommer därigenom att få ner kroppens stressystem. 

Om vi gör som kroppen gör när vi känner oss avslappnade kommer vi också att känna oss lugnare. Det är mycket enklare att ändra på våra kroppsliga reaktioner än på våra tankar så det ska vi så klart utnyttja när vi föder barn. Tänk dig till exempel en situation som gör dig rädd. Det kan vara att åka bergochdalbana eller att hålla ett viktigt föredrag eller att se en orm. Det kan gå att “prata sig själv till rätta” – jag vet att det inte är farligt, jag vet att jag inte kommer dö, eller vad vi nu säger till oss själva. Stor chans är dock att det inte händer så mycket, ibland blandas också de tankarna med de tankar som är rädda. Vi fortsätter att vara lika rädda. Men när jag istället börjar fokusera på att göra min andning ljudlös, då vi aktiverar vårt lugn- och rosystem i kroppen, ja då klingar rädslan så sakteliga av och tankarna blir ofta mer enkla att hantera på vägen.

Ibland jämförs en förlossning med ett maratonlopp. Jag kan förstå liknelsen med en uthållighetssport. Vi ska dock inte glömma bort att under förlossningen är det bara livmodern som behöver jobba och vi behöver inte syresätta för att springa. Vår vanliga andning ger oss fullt tillräckligt med luft.

Det här med att inte behöva andas på något speciellt sätt eller lära sig någon ny typ av andning upplever de flesta par jag pratar med som något positivt. Vi behöver kanske bli påminda om att andas mjukt och ljudlöst under förlossningen om vi börjar forcera andningen och kanske dra in för mycket luft,eller håller andan, men vi ska inte göra något “ovanligt”. I det läget är det bra om stödpersonen är nära och har hört förändringen i andningen tidigt, då det är lättast att göra den lugn igen. 

Det här är något som det visserligen går att läsa sig till men inget slår att ni som ska vara med på förlossningen övar på det här tillsammans! Ta er den tiden, uppmanar jag er. Öva hemma, gå en profylaxkurs, testa med er doula! Inget slår att faktiskt ha testat på tekniken innan och också hur stödpersonen ska stötta den födande.

Det kan givetvis gå bra att andas på andra sätt under förlossningen. Kanske har du gått på yoga och lärt dig någon speciell andning där. Allt som funkar och är hjälpsamt är bra! Om den andningen inte skulle fungera när du är i smärta eller om du tröttnar på den efter några timmar kan du alltid komma tillbaka till en ljudlös och “vanlig” andning. Den finns alltid att ta till.

I mina gravidavslappningar på youtube (tex den här)kan du öva på att hålla kroppen tung och andningen mjuk om du som gravid vill öva själv. Det är aldrig negativt att öva avslappning inför förlossningen.

Brukar du i huvudtaget fundera på din andning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *