Föda i trygghet

I den här bloggen skriver jag mycket om trygghet och hur viktigt det är att vi är trygga när vi föder barn och vad vi kan göra för att bli och vara mer trygga. Varför sådant tjat om detta? Ett enkelt svar skulle vara att alla jämt mår bra av att känna sig trygga och vi så klart vill må så bra som möjligt när vi föder barn också!

Utan att gå in på allt för mycket detaljer behöver vi prata om vårt viktigaste värkstimulerande hormon oxytocin. Det brukar ibland också kallas kärlekshormonet eller lugn- och rohormonet. Oxytocinet frisätts av snäll beröring, lätt och skön massage, förspel och när vi är lugna och känner oss trygga, när vi är med dem vi älskar, när vi ammar. Du kanske har hört talas om värkstimulerande dropp som sätter extra fart på värkarna? Det droppet innehåller syntetiskt oxytocin, alltså det som din kropp naturligt producerar när du är lugn och mår bra. 

När vi är lugna och harmoniska upplever vi heller inte utmanande saker som lika jobbiga som när vi är stressade och oroliga. Tänk dig bara själv hur du hanterar att det blir punka på bilen den dagen när du redan är stressad för att du försovit dig, inte hunnit äta frukost, bråkat med din partner och nu är för sen till ett viktigt möte. Jämför det med hur du hanterar punkan dagen då du är ledig, inte har bråttom någonstans, har ätit en god brunch med dina bästa vänner och solen skiner när du kliver ur bilen. Jag skulle i alla fall inte hantera punkan på samma sätt i de olika scenarierna. 

Hur vi upplever olika situationer beror till väldigt stor del på vilka omständigheter vi är i. Kan vi skapa en trygg miljö kring oss när vi föder kommer upplevelsen bli långt bättre än om vi är stressade och rädda och då inte får det stöd vi behöver. När vi är avslappnade och lugna gör våra förlossningsvärkar heller inte lika ont som om vi är oroliga och spänner oss. När vi inte känner oss trygga spänner vi oss eftersom kroppen kopplat på vårt stressystem (sympatiska nervsystemet), det som brukar kallas “fly or fight-systemet” och har gjort sig redo för att kunna fly om det blir värre. Kroppen kommer då motarbeta förlossningen eftersom vi är skapta för att föda där vi är säkra, för vår överlevnads skull. 

Vadå för vår överlevnad? Jo, tänk för 125 000 år sedan när vi människor började vandra på jorden. Det var nog en rätt farlig tid. Jag kan se framför mig hur en kvinna går över ett fält för att leta mat, hon börjar få förlossningsvärkar och hon fortsätter med sitt arbete ett tag till innan hon tar sig tillbaka till sin grotta. Hon är lugn och oxytocinet (vårt värkstimulerande hormon som frisätts av lugn och trygghet) flödar. Men så dyker det upp en sabeltandad tiger! Det är då en jättedålig idé att föda precis där eftersom både hon och barnet kommer bli uppätet. Vad som händer då är att “fly och fight-systemet” sätter igång och kapar tillförseln av oxytocin vilket gör att förlossningen stannar upp tills hon har satt sig i säkerhet igen och förlossningen kan fortsätta. Himla smart uttänkt det här! Vi ska föda när vi är trygga för att försäkra oss om att vårt barn ska överleva.


Men nu då? När det inte finns några sabeltandade tigrar i sjukhuskorridorerna och det är säkrare att föda än någonsin. Ja, vår hjärna funkar på samma sätt som kvinnorna för 125000 år sedan men det är annat vi är rädda för. Vi är rädda för smärta, att tappa kontrollen, att bli övergivna, för sjukhusmiljön etcetera. Det är olika för olika födande vad en oroar sig för men gemensamt för oss, alla kvinnor kring hela jorden och genom alla tider, är att vi föder bäst i lugn och ro, med trygghet och mod.

Vårt viktigaste arbete inför förlossningen blir alltså att ta reda på vad som kan skapa rädsla och stress hos oss och göra vad vi kan för skapa trygghet!

Vad behöver du för att känna dig trygg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *