Vilopositioner för dig som är gravid

Som gravid med växande mage och kropp som ibland kan kännas obekväm och ovan är det viktigt att hitta sköna och bra ställningar att kunna vila och sova i.

Som gravid avråds man från att sova på rygg under senare delen av graviditeten men att vila på rygg under dagen går bra så länge det känns bekvämt för dig. Om det på något sätt inte känns bra ska du inte ligga kvar. Det gäller alla positioner så klart och övningar i yogan.

Vila på rygg med benen över kuddar

Om du till exempel gör någon av mina avslappningar för gravida som finns på youtube kan du ligga på rygg med benen över kuddar, filtar och annat du har hemma, om det känns bra. Det brukar vara skönt för ländryggen som får bra avlastning på det sättet. Du kan också lägga upp benen i 90grader över en pall eller stol.

viloposition
ett skönt sätt att vila som avlastar ländryggen

Vila på sida med kuddar mellan benen

Många gravida får rådet att ha en kudde mellan knäna när de sover för att det ska bli bekvämare. Jag råder dig att ha en kudde även mellan fötterna så att ditt bäcken förblir mer parallellt, som du ser på bilden. Ett bolster, en sån här avlång yogakudde, är så klart lätt att använda men inte säkert du har hemma. Två kuddar kan också fungera eller om du köper en lång amningskudde redan under graviditeten kan den fungera bra. På bilden har jag också en kudde framför bröstet som min arm vilar på för en ännu mer avslappnad position.

vila med kudde mellan benen
Vila med kudde mellan benen

Efter att ha gått utbildning i Spinning babies har min förståelse för hur vi rör oss, sitter och ligger före och under graviditeten påverkar vårt bäcken vilket i sin tur kan komma att påverka hur barnet föds, ökat. Genom att ligga med en kudde mellan både fötter och knän, med benen mer parallellt, kan vi på ett enkel sätt ge oss själva bättre förutsättningar. Bra position kan minska smärta under graviditeten och hjälpa barnet att komma i en bra position i bäckenet inför födseln vilket underlättar framfödandet då det blir lättare för barnet att träna ner i bäckenet. (mycket snabbt och förenkelt förklarat).

Benet på kudde framför kroppen

Ett annat sätt att ligga på sida och fortfarande ha en bra position för bäckenet är att lägga kudde framför kroppen och lägga upp benet där. Kan verkligen vara mycket skönt.

vilopostion gravid
Att vila eller sova med benet framför kroppen kan vara mycket skönt för dig som är gravid.

Om du gör någon av de senare ställningarna kan det också vara skönt med en stabil kudde bakom ryggen för att verkligen kunna slappna av.

Sov gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *