Att tro på att kroppen kan föda

Tillit.

Som doula är tron på att kroppen i grund och botten kan föda och tillit till att den födande och hennes kropp vet vad den ska göra, ett av mina viktigaste verktyg. Jag erbjuder tro, hopp och tillit till den födande och hennes eventuella partner. Tro, hopp och en viss sorts speciell doulakärlek 🙂

Vi har medicinsk expertis och det är säkert att föda i Sverige idag. Det som kan saknas är den emotionella stödet, kontinuiteten och peppen, tilliten och tron på den födande. Eller möjligheten för vården att ge den. Som doula är jag inte expert på att läsa CTG-kurvor men jag kan det andra. Som en mamma sa

– jag kände mig jättetrygg med personalen på sjukhuset men jag hade inte tid att skapa någon kontakt med dem. Jag är så glad att du, som jag kände, var där.

Förra veckans fantastiska födsel jag var med på var ett så bra exempel på detta. Mamman, pappan och jag var alla medvetna om att man inte kan veta hur en förlossning blir. Med ett kejsarsnitt i bagaget fanns dock en stark önskan om att få födda vaginalt denna gång och tillsammans förberedde vi på de sätt vi kunde. (Vi planerade, träffades, hade Föda Utan Rädsla-kurs, gick igenom spinning babies-övningar med mera.) Efter förlossningen, som blev så fantastisk som föräldrarna önskat, framkom vad som antagligen varit viktigast i mitt stöd både före och under förlossningen, det föräldrarna kom tillbaka till flera gånger:

-Tack för din tilltro på kroppen och födandet! Det behövs idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *