Vem föder med doula?

Igår fikade jag med en ny vän och eftersom jag är på doula-jour var hon nyfiken på det här med att föda med doula. Vem är det som anlitar mig – en doula?

Det kan verkligen vara vem som helst. Som är gravid förstås. Det som är gemensamt för de som anlitar en doula är att de vill maximera chansen till en positiv förlossningsupplevelse. Sen hur de tror att den vägen dit för dem är, det kan variera stort.

Av de jag hittills har doulat är det en blandning av förstagångsföderskor och de som fött ett eller två barn förut. Vissa av de som fött förut känner att de vill vara ännu mer förberedda denna gång, ibland kan det vara partnern som vill ha stöd i att vara ännu bättre stöd. Några har haft rent traumatiska upplevelser vid tidigare förlossningar.

Av de som väntar barn första gången är det lika många som är oroliga inför att föda som de som ser fram emot det med spänd förväntan.

Det är heller inte så att alla som föder med doula vill föda ”naturligt” som det ibland kallas, alltså utan medicinsk smärtlindring och utan att kanske följa sjukhusets alla rutiner. Doula är ett jättebra stöd om det är ens vilja, då extra support och trygghet när man föder är smärtlindrande i sig och jag finns där för dig då. Som doula är jag där för dig hur du än vill föda.

att föda med doula
jag har världens bästa jobb! (Bilden är såklart okeyad att dela)

När jag berättar att jag arbetar som doula och vad det är blir reaktionen ofta – Det skulle jag behövt när jag födde barn! Eller – åh, vad roligt! Det skulle jag också vilja jobba som. (Sen när jag berättar om jourerna då jag inte kan resa bort eller dricka vin blir ibland reaktionen en annan 😉 Det passar inte alla att ha ett sånt arbete. )

Att föda är något väldigt stort som vi bär med oss hela livet oavsett hur ens förlossning blev. En doula kan inte garantera hur en förlossning blir men kan garantera extra support, tryggande förberedelser och massor av stöd till både den som föder och partner. Med rätt stöd och trygghet klarar vi oändligt mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *