Avslappning under graviditeten och inför förlossningen

Jag har flera gånger fått frågan om bra avslappning för gravida. Jag har också fått frågan efter kurser om det inte går att få med sig min röst hem 😉

Jag har spelat in två avslappningar / meditationer som är förlossningsförberedande och bra för en skön stund i din graviditet. 

Under avslappningen aktiveras det parasympatiska nervsystemet som är ditt lugn- och rosystem i kroppen. Det är där vi känner oss lugna, trygga och tillfreds. Det är där vi producerar hormonet oxytocin, som ibland kallas kärlekshormonet, och som också vårt värkstimulerande hormon som gör att förlossningen startar och går framåt som det ska. när kroppen är redo för det. Att komma ner i varv, att aktivera vårt parasympatiska system, är alltså bra både under graviditeten och förlossningen.

Dessa avslappningar är inspirerade av yoga nidra som är en form av meditation där vi gör en snabb kroppsscanning och på så sätt får kroppen att slappna av. Det är bra att göra det här upprepade gånger och du kommer märka att det blir lättare och lättare att komma ner i varv. Kroppsminnet är bra och tillslut kommer din kropp direkt komma ihåg att den ska slappna av när du förbereder dig för din avslappning. Det är ju jättebra att utnyttja under själva förlossningen sen!

gravid kvinna slappnar av

Vår hjärna är expert på att “fly iväg” och börja fundera på kvällens middag eller andra saker men det är bara “ta tillbaka” fokus till kroppen. Tankarna kommer försvinna iväg många gånger och det är inget konstigt eller fel med det. Det underlättar att vi om och om igen lägger fokus tillbaka på att känna i kroppen, därför gillar jag yoga nidra.

Jag har gjort en lite kortare avslappning med bakgrundsmusik. Vissa tycker att musiken hjälper att hålla fokus. Den hittar du här: https://youtu.be/E9nNG1BK1ic

Här hittar du en lite längre version utan musik, då vissa inte gillar det: https://youtu.be/16Go-xyg6bw

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *