En säker plats att föda på

Vi som arbetar med födande vet att det spelar roll hur en kvinna som föder mår. Det spelar roll om tiden innan förlossningen varit lugn eller stressad, det spelar roll om hon har personer hon känner med sig. Det spelar roll om hon har förberett sig, har tillit till sin kropp och vilka hon bjudit in till födandet. Det spelar roll var hon är någonstans och hur omgivningen är.

Det spelar roll!

gravid

Det här är inte hokus pokus. Det här handlar om att kroppens så sinnrikt uttänkta plan att när vi är trygga och mår bra produceras oxytocin som också är vårt förlossningshormon. Vi ska föda där vi är trygga för vår överlevnads skull. Vi ska inte föda när en fara lurar. Idag har vi en väldigt medicinskt säker förlossningsvård i Sverige men eftersom vår hjärna inte utvecklats mycket de senaste hundra tusen åren eller så kommer vår kropp reagerar lika mycket på hot från lejon som från ett omysigt, som då upplevs otryggt, förlossningsrum.

Senaste tiden har det i mitt flöde florerat flera artiklar om en studie som görs på Östra sjukhuset i Göteborg. Där har man nu inrett ett speciellt förlossningsrum där slangar och medicinsk utrustning är gömd, träpaneler gör det mysigt och kvinnan kan välja olika bilder som projiceras på väggen och olika bakgrundsmusik. Vad härligt! Äntligen tänker jag.

Artikeln är nu låst så jag försöker komma ihåg ur minnet. Någon kan säkert rätta mig om det blir fel.

För vi vet ju att det spelar roll hur omgivningen är! I många andra länder är ”mysigare” förlossningssalar det vanliga. Det stod i artikeln att dagens svenska förlossningsrum är anpassade efter den medicinska personalens arbetsmiljö och inte efter hur kvinnor vill ha det när de föder. Det stod att kvinnor blir passiva när de kommer till en sådan miljö. Då blir jag rätt frustrerad när vi nu vet att det är så. Varför kan inte alla rum få vara mysiga, hemlika och inbjudande där kvinnor trivs och istället blir aktiva i sitt födande? I artikeln tryckte de på att det ändå är en bra barnmorska som är det viktigaste och ja, självklart vill vi ha fantastiska, trygga barnmorskor med allt sitt kunnande närvarande. Jag har mycket svårt att tro att fint rum och kunnig personal skulle stå i motsats till varandra.

Att föda är något av det mest aktiva vi kan göra i livet! (det tjatar jag och Märta om på våra kurser). Det finns studier som visar att om vi är aktiva under förlossningen blir den både kortare och gör mindre ont. Ändå ska vi vara i rum där vi blir passiva?

Jag vet att det ser olika ut på förlossningar runt om i Sverige och att vissa redan är mycket finare än andra. Lycko dem! Toppenbra med studier av detta slag som för fram de mer mjuka värdena i förlossningen.

Så vad gör jag med min frustration?

Jo, jag kommer fortsätta ha Föda Utan Rädsla-kurser privat och tillsammans med Märta i grupp. Där lär vi ut hur hantera förlossningar och övar på det viktiga trygghetsskapandet. Vi har skapat vår workshop Aktiv förlossning för att ännu mer kunna dela med sig av vikten av aktivitet och rörelse när vi föder. Jag fortsätter som doula då jag hjälper par att förbereda sig inför förlossningen på just det sätt som de behöver för att bli trygga. Och sen kommer jag med mina ljusslingor till förlossningen för att ”mysa till det” när det är dags! Jag fortsätter sprida kunskapen om det jag är bäst på, hur vi kan vara aktiva när vi föder och skapa möjlighet för trygga rum. Tillsammans med den medicinska expertisen skapar vi en säker plats att föda på.

Tillägg: Jag pratade med en av mina doulamammor som födde i december. Vi pratade om just det här och hon hade en mycket god poäng. I denna forskningstudie är det ”ombonade” rummet bland annat försett med projektor som på en vägg projicerar olika bilder efter vad man väljer, högtalare med olika naturljud, en skjutbar vägg med mera. Saker som alla verkar kosta jättemycket pengar när det i själva verkat kan vara ganska billigt och enkelt att göra ett rum mer mysigt. Varför ska alternativet vara ”vanligt” sjukhusrum eller superspejsat rum som kommer kosta jättemycket att ställa i ordning med teknik som säkert kommer strula och skapa frustration?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *