Göra förlossningsrummet mysigare

Jag har skrivit tidigare om hur viktigt det är för oss när vi föder att vi är i en omgivning där vi trivs. De flesta av oss föder på sjukhus och i ärlighetens namn är det flesta förlossningssalar inte så värst mysiga.

Det finns undantag på avdelningar där miljön är mer hemlik med färg på väggarna, soffa, litet bord och allmänt mer mysiga men det är tyvärr inte standard.

Av erfarenhet vet vi att kvinnor som känner ”här föder jag barn” i motsats till ”här blir jag förlöst” har en mer positiv förlossningsupplevelse. För att skapa den känslan kan att själv dekorera rummet där man kommer att föda vara av stor vikt. Även på ett sjukhus går det att påverka hur miljön ser ut.

Så här skriver @mamastarkfromsweden till mig på Instagram ”Alltså ju mer jag pimpar rummet desto mer blir dom ”Mina” och det blir mer uppenbart att jag bestämmer”.

Jag har också fått äran att dela några av hennes bilder med er. Tack!

@mamastarkfromsweden på Instagram visar hur hon pimpat sitt rum med bland annat kläder till bäbisen och ett meddelande till personalen. Och godis som tack till de som jobbar med henne <3

Ljus

Det första jag gör när jag som doula kommer in på ett förlossningsrum är ofta att dra ner persienner och släcka lamporna. I min doula-väska finns fullt av elektriska värmeljus och ljusslingor. De gör verkligen skillnad!

När jag frågade på Instagram och Facebook vad ni har för erfarenhet av att göra förlossningsrummet mysigare svarades också att mitt tips att ta med ljusslingor gjorde stor skillnad. Jag har mycket svårt att föreställa mig någon som vill föda i skenet av lysrör men när man kommer in på ett rum och allt är tänt är det inte alltid så självklart att släcka ner. Man är på ett sjukhus och tänker kanske att det behöver vara så. Men dämpad belysning triggar vårt lugn- och rosystem som också gör att vårt värkstimulerande hormon oxytoxin sätts igång!

ljus förlossningen
Foto: @mamastarkfromsweden

Personer

Självklart spelar det roll vilka vi väljer att ha med oss när vi föder. Vem kan egentligen göra rummet mysigare än en eller flera personer som du tycker om och som du vet kommer stötta dig vad som än händer. Om att vara stödperson kan du läsa om här och vad en doula kan göra, kan du läsa här.

Möbler

När vi kommer till en förlossningssal är ofta det första vi möts av en säng. Vad gör man i sängar? Man går och lägger sig där. Inte konstigt att det är där, liggandes på rygg som vi ofta hamnar. Vi vet dock att konstant sängliggande varken är bra för förlossningsförloppet eller för vår känsla av kontroll och egenbestämmande. Det kan kännas som att sängen är en trygg plats men den kan också bli ett slags fängelse.

Är det möjligt att flytta på sängen lite så att den inte är det mest centrala i rummet? Om det inte går, är det möjligt att göra någon annan möbel mer inbjudande? De flesta rum har till exempel en förlossnings/pilatesboll som man både kan sitta på eller luta sig över. Ta fram den. Finns det madrass att ta in så att det uppmuntrar att vara på golvet?

foto: Eva Grape Ersson. Dämpad belysning och paret har gjort i ordning en boll med en sjal över för att slippa plast mot kinden och har en yogamatta på golvet.

Ett sätt att ta sig an ett rum och göra det till ”sitt” är att känna sig fri att röra sig i det. Försöka hitta sätt att använda rummet på som gör att du känner att du har möjlighet att påverka hur du rör dig, vad du gör och på ditt sätt. Det är ännu en anledning att vara aktiv under förlossningen. Vi känner oss mer i kontroll, starkare och mår bättre.

Skärmar

Våra ögon dras till skärmar. Och speciellt om det händer något på dem. Men är du expert på att läsa CTG-kurvor? Nej, inte jag heller. För mig är att hålla koll på hur den födande mår, ser ut, beter sig mycket viktigare än hur det ser ut på skärmen. För dig som föder är det mycket viktigare att känna in hur det känns i dig än vad CTG-kurvan säger. Lämna kurvor och hjärtljud till den medicinska expertisen och fokusera på det du kan påverka, är mitt tips. Vrid gärna bort skärmarna om det är möjligt så din blick inte dras dit. Eller vänd bort dig själv om det inte går. Eventuella ljud från maskiner går oftas också att stänga av.

Dekoration

Något vackert att vila ögonen på, något du kopplar ihop med trygghet eller något du ser som får dig att få nya krafter när du vacklar? Har du något speciellt citat som kan motivera dig eller som gör att du kommer ihåg syftet med att du är där du är? Det är aldrig fel att ta hjälp av alla våra sinnen.

Någon sätter fram bäbisen första kläder, en annan ett fotografi på när blivande storasyskonet föddes. Någon tar med en blombukett och en annan sätter upp motiverande citat på väggen. Vad kan vara bra för just dig?

Kanske en påminnelse om Föda Utan Rädslas verktyg?

Ljud

Som jag skrev ovan kan det finnas maskiner i rummet som låter och stressar men de går oftast att stänga av ljudet på.

Att ta med egen musik tipsas det ibland om och det är en jättebra idé. Sen kanske det inte alls blir som du tänkt dig innan. Den som ville ha hög musik födde i tystnad och den som önskade avslappningsmusik födde till hårdrock.

Ljud kan verkligen sätta stämningen i ett rum så varför inte testa. Det kan göra att rummet känns mer ombonat och som just ditt för ett tag.

Har du tränat avslappning eller yoga under graviditeten till en viss musik kan det hjälpa en att komma ner i varv under förlossningen. Behöver du få lite energi att röra på dig kan låtar med lite mer tempo hjälpa. Testa dig fram. Ibland kan musik, ibland längre fram i förlossningsförloppet, göra att man tappar fokus från värkarbetet och då är det inte längre hjälpsamt. Var öppet för vad som fungerar.

Övrigt

Det kan vara de små sakerna som gör skillnad. Vad tror du kan göra något för just dig? En egen kudde som du känner igen med din egen doft. Eller är det ha sina egna kläder eller inga kläder alls? Vill du äta din egen chokladpudding eller dina favoritkex? Känn in och känn efter.

Under några (eller fler) timmar kommer det här rummet vara ditt och något helt fantastiskt häpnadsväckande otroligt kommer att ske. Det ska komma ett barn till världen. Det här rummet är under den tiden Hela världen – allt som betyder något.

Visst är det någons arbetsplats och visst behöver datorer och olika maskiner finnas där men med ganska lätta medel kan vi ändå göra det här rummet lite mer mysigt, lite mer inbjudande att föda i och lite mer ditt för ett tag.

– Känn dig som hemma brukar man säga när man bjuder hem någon till sig. Jag uppmanar dig att känna dig som hemma i ditt förlossningsrum!

Hur gjorde du?

Ge gärna tips och berätta hur du gjorde för att förlossningsrummet skulle kännas mer hemtrevligt/mysigt/stärkande att föda i.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *